Angliški braškių šiltnamiai

Kuo skiriasi paprasti lietuviški šiltnamiai, stūgstantys prie daugumos žmonių namų, kai gyvenama ne daugiabutyje, nuo didžiulių angliškų šiltnamių? Tikrai ne tik šiltnamiai kaina skiriasi, bet ir savo ypatybėmis, gyvenimu, kuris verda šiltnamyje. Šiandien pristatome emigranto patirtį iš angliškų braškių šiltnamių. Štai kokie jie – tie angliški šiltnamiai.

Skiriasi dydis

ŠiltnamiaiPirmiausia kiekvienas, kas yra buvęs Anglijoje, gali matyti, kokio dydžio šiltnamiai ten yra, palyginus su lietuviškais. Paprastas daržovių ir prieskonių šiltnamis, kuris stovi šalia malkinės arba šalia namo, esantis mūsų kiemuose, būna vos kelių metrų ilgio. Kartais – keliolika, bet ne dideli. Žinoma, kaimuose galima pamatyti ir kitokių šiltnamių, netgi kur kas didesnių. Juose lietuviai augina pomidorus, jeigu tai daržovės, skirtos pramonei. Tačiau dažniau žmonės tiesiog augina keletą lysvių ridikėlių, kelias morkas, kelis daigus pomidorų, agurkų ir keletą svogūnų savoms reikmėms. Tačiau tik tiek. O štai Anglijoje galima pamatyti itin gerai išplėtotą žemės ūkį. Ten pat pamatysime ir pačius ilgiausius šiltnamius. Tačiau jie bus ilgiausiomis kolonijomis išsirikiavę kalneliais. Anglijos pievos kalvotos, taigi, ir tos didžiulės šiltnamių virvės išsidėlioja kalvelėmis ir pievomis. Šiltnamiai gali trukti net iki šimto metrų ar ilgiau, ir tai reiškia, kad greitai per jį nepereisi. Todėl be reikalo eiti į šiltnamį per visą jo ilgį niekam neprireiks.

Daug braškių

Skaityti toliau: Angliški braškių šiltnamiai

Apie medienos parinkimą ir sandėliavimą

Medienos gaminiaiKiekvienas medienos centras, kaip ir kiekvienas stalius turi pasidėjęs įvairios medienos. Geriausia mediena visada yra „taupoma“, ji laikoma specialiam, geriausiam gaminiui. Jeigu perkate medieną, matote, kad medienos centras gali pasiūlyti išskirtinių gražių lentų, tačiau jų ir kaina yra didesnė. Kaip minėjome, neatsitiktinai, nes ji tikrai verta būti didesnė. Kartais iš to paties medžio gali išeiti ir labai geros medienos, ir labai blogos. Tačiau tausojant, saugant tą savo geresnį medžio gabalą, reikia užtikrinti geras sąlygas tam medžiui išsilaikyti.

Laikymo sąlygos

Tiek medienos centre, tiek pas stalių dirbtuvėse, geriausios medienos atsargos turi būti saugomos labai atsargiai. Reikėtų patalpos, kurioje būtų užtikrinta ventiliacija, kadangi drėgmė gali sugadinti medieną. Nerekomenduojama laikyti patalpoje, kurioje labai keičiasi temperatūros, gali būti ir minus 20, ir plius 30. Tai yra, reikėtų saugoti ten, kur laikosi daugiau mažiau pastovi temperatūra. Mat esant temperatūrų šuoliams, gali kondensuotis drėgmė, kuri aišku yra tikras peilis medienai. Medieną reikėtų laikyti uždengtą ir vis kartais patikrinti, ar viskas gerai, ar nėra pelėsio arba puvimo. Pavojingiausias dalykas medienai yra grybas, nes jo skleidžiamos poros tuojau išplatina užkrėtimą ir visas medis supūva. Dėl to sakoma, kad jeigu į medinį namo pamatą įsimetė grybas, tai namas tuojau nupus. Medieną, kurią sandėliuojate, laikykite taip sudėtą, kad ji ventiliuotųsi. Nedėkite tiesiai ant žemės, pakelkite šiek tiek ant skersinių. Dėkite lentų eilę, tada ant jų vėl dėkite skersinius, ir tada jau dėkite antrą sluoksnį. Taip sluoksniuodami sudarysite oro tarpus, užtikrinsite ventiliaciją ir galėsite tikėtis, kad medienai nieko blogo nenutiks.

Išsirinkti medieną

Skaityti toliau: Apie medienos parinkimą ir sandėliavimą

Nestandartiniai dirbiniai iš medienos

Plintant ekologijos ir natūralių dalykų idėjoms, mediena tampa viena iš mėgstamiausių žmonių medžiagų. Su ja galima nuveikti tikrai daug ką, ir tai dažnai bus tikrai gera produkcija, jeigu medžiagos nepagailėta. Žmonės nebūtinai dirba gamyklose, jie ir savarankiškai kartais kažką daro su mediena. Štai medžio meistras Tomas sako, kad visada mėgo krapštytis garaže, o labiausiai patikdavo dirbti su mediena.

Gamina medinius žaislus

Medienos gaminiaiDabar Tomas sako, kad gamina įvairius dalykus, kuriuos ir pardavinėja. Vienas iš jų – mediniai žaislai. „Džiaugiuosi, kad mediniai žaislai išgyvena renesansą. Pats, kai buvau mažas, turėjau medinių žaislų, nes kitokių nebuvo. Paskui atsirado plastiko gamyba ir viską užvaldė tie nenatūralūs žaislai. Džiaugiuosi, kad dabar jau mano anūkai ir taip pat jaunoji karta vėl atranda ir įvertina, kokia puiki yra mediena. Aš iš medžio darau tokius žaislus, kokie man pačiam patinka. Aišku, medis nėra minkštas, todėl stipriai trenkus draugui per galvą su mediniu žaislu, gali jį ir sužeisti. Dėl to kūdikiams tenka mažiausiai medinių žaislų. Bet ir tai atsiranda. Pavyzdžiui, tokie specialūs skambantys pakabukai virš lovelės. Vyresniems patinka mediniai traukinukai, medinės lėlės ir kitokie mediniai žaisliukai“, – pasakoja Tomas.

Paprasti, bet unikalūs rankų gamybos baldai

Skaityti toliau: Nestandartiniai dirbiniai iš medienos

Kiek kainuos apdengti stogą

Stogo dangos kainaPlanuojantieji pasikeisti stogą vasaros metu, jau dabar skaičiuoja, kokia bus stogo dangos kaina, kiek kainuos darbai, ir kokių dar išlaidų teks dėl to patirti. Visgi kol kas suskaičiuoti pavyks tik preliminarią kainą, nes tokių darbų tikroji vertė paaiškėja tada, kai jau tenka tuos darbus daryti.

Dalį gali kompensuoti fondai

Kaip teigia visi stogdengiai, paprastai nemažą dalį gali kompensuoti fondai, jeigu keičiamas asbestinis seno namo stogas. Paprastai yra skelbiamos remiamos programos ir žmonės gali jomis pasinaudoti. Asmuo gali pradėti pildytis dokumentus jau dabar, o darbus daryti vėliau. Asbesto šiferio stogai seniau buvo naudojami kaip normali statybinė medžiaga, nors iš tiesų ji yra labai kenksminga ir net pavojinga gyvybei. Todėl, jeigu norima gyventi saugiai, verta pasinaudoti paramos asbestinių stogų keitimo programomis ir seną baisų stogą pakeiti nauju. Dalis darbų bus kompensuojama, tad ir stogo dangos kaina bus mažesnė. Tačiau kasmet reikia skaityti reikalavimus. Kartais kompensuojami darbai kaimuose, kartais tik tam tikrose vietose, tik tam tikro dydžio pastatams ir pan.

Stogo dangos kaina

Skaityti toliau: Kiek kainuos apdengti stogą

Geros elektroninės prekybos principai

Kai kurios elektroninės parduotuvės išnyksta vos atsiradusios. Kitos, tokios kaip 1a.lt, gali džiaugtis sėkme ir dideliu lankytojų srautu. Mokėti valdyti elektroninę parduotuvę – sunkus amatas ir menas. Tam, kad elektroninė parduotuvė būtų sėkminga, reikia laikytis pagrindinių principų ir nuolat tobulinti savo pardavimų metodiką.

Specializuotos prekės

1a internetinė parduotuvėVisų pirma, ta parduotuvė, kuri specializuosis tam tikroje srityje daugiau negu kitose, visada išloš. Žmonės yra linkę ieškoti specializuotų prekių, tad gali būti, kad ir tokia specializacija kaip atskyrimas buitinių, elektroninių ir kitokių prekių jau iškart išeitų į naudą. Žinoma, ne visada, bet bandyti reikėtų. Taip pat gali būti specializuotos elektroninės drabužių parduotuvės, gyvūnų prekių, avalynės, dailės prekių, automobilių dalių, maisto prekių ir kitų dalykų. Jeigu jūsų parduotuvėje bus galima įsigyti visiškai visko, tai reikš, kad turite siaurą tam tikros srities dalykų asortimentą. Vadinasi, norėdami pasiūlyti viską, siūlysite nieką. Tai niekada nepasitvirtina kaip gera sistema, todėl vertėtų labiau užsiimti prekyba orientuojantis bent į vieną platesnę ar siauresnę sritį.

Platus asortimentas

Skaityti toliau: Geros elektroninės prekybos principai